Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

«Ενεργειακή ασφάλεια» - Ρωσία Ελλάδα Ιταλία - Δημιουργία νεου διάδρόμο φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη


"ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ"


Η Ρωσία, η Ελλάδα και η Ιταλία αναβίωσαν το σχέδιο "Ποσειδών". Ένας υποθαλάσσιος αγωγός (Offshore-Pipeline) θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω τρίτων χωρών στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. 

Τεχνικές αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την σύζευξη σύνδεσης προς την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών τονίζουν την «ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπης» μέσα από αυτό το έργο.

Ρωσικές, Ελληνικές και Ιταλικές εταιρείες θα μεταφέρουν το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου στην

Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ, της εταιρεία Edison, Marc Benayoun και Διευθύνων Σύμβουλος της DEPA, και ο θεόδωρος Κιτσάκος θα υπογράψουν επιστολή προθέσεων.

Στην συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) της Ελλάδας ο Γιώργος Τσίπρας. 

Στη συνέχεια, ο Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της Ιταλίας, τον Federica Guidi.

Ως βάση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν η πρώτες εργασίες της εταιρίας Edison και DEPA του έργου „Interconnector Turkey–Greece–Italy“ (ITGI) όπου δόθηκε η ονομασία σχέδιο "Ποσειδών".

Η αναβίωση του έργου ITGI-Ποσειδών ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με ένα πρόσθετο διάδρομο εφοδιασμού και στη βελτίωση του ρόλου της Ελλάδα ως μια "σημαντική πύλη" εισόδου για το φυσικό αέριο από διαφορετικές πηγές και οδούς (κόμβος).

Σύμφωνα με τον Alexei Griwach, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, η υπογραφές της Τετάρτης στην επιστολή προθέσεων, θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης ότι η Gazprom, παρά τις πολιτικές αβεβαιότητες τα τελευταία χρόνια είναι ανοικτή στο διάλογο με όλους τους ευρωπαίους εταίρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου